Kadın Sağlığı Üzerine

 

Ankara Life Dergisi'nde yayınlanan söyleşim;

 

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1999 yılında mezun olan Güler Şahin, 2004 yılında uzmanlık eğitimini Kırıkkale Üniversitesi'nde tamamladı. Kadın doğum uzmanlığını aldıktan sonra özel hastanelerde çalışan Şahin, geçen yıl kendi muayenehanesini açtı. “Daha konforlu ve hoşlanarak işimi yapmak istediğim için kendi muayenehanemi açtım.” diyen Şahin, mesleğini her daim sevdiğini özellikle belirtiyor. Özel muayenehanesinde hastaları için hizmet sunan Şahin, Ankara Life Dergisi’nin sorularını yanıtladı.


Özellikle hangi hastalar size başvuruyor?

 

Kadın hastalıkları ve doğum ile ilgili şikayetleri olan tüm hastalarımla ilgileniyorum. Pek tabii ki çoğunlukla hastalarımız, gebelik takibi  ve gebelik isteği ile geliyorlar. Gebelik takibinde kullanılan; dört boyutlu ultrason, ayrıntılı ultrason, ikili tarama, dörtlü tarama, NST gibi testleri muayenehanemde yapmaktayım. Ankara’daki  bir çok özel hastaneyle anlaşmamız mevcut olup hastamızın doğum zamanı geldiğinde hangi hastaneyi tercih ederse orada doğumunu yaptırıyorum. Bunun dışında gebe kalmak isteyen çiftlerin de tedavilerini yapıyoruz. Kısırlık ile ilgili testleri yaptırdığımız anlaşmalı olduğumuz laboratuvarlar var. Kısırlık tedavisinde yumurtlama takibi ve aşılamayı muayenehanemde yapmaktayım, tüp bebek tedavisini ise yine anlaşmalı olduğumuz tüp bebek merkezlerinde yapıyorum. Kadınlardaki enfeksiyonlar, miyomlar, kistler, kitleler, adet düzensizlikleri, menopoz gibi her türlü jinekolojik problemlerde yardımcı oluyorum. 

 

Kadın hastalıklarıyla ilgili çok bilinen yanlışlar nelerdir?

 

Öncelikle genç kızlar bize gelmeye korkuyorlar. Korkulacak bir şey olmadığını anlatıyor ve onları incitmeden muayenelerini yapıyorum. Zaten bekar bayanların muayenelerini karın üzerinden yapılan ultrasonografi ile değerlendiriyoruz.  Bir de transvajinal ultrasonun gebelikte sakıncalı olduğu konusunda yanlış bir inanış var, bu muayene uygun şekilde yapılırsa bir sakıncası bulunmamaktadır.


 

Gebe bir kadın ilk ne zaman muayeneye gelmeli?

 

Aslında gebe kalmayı düşünen bir kadın, 2-3 ay öncesinde bir doktora başvurmalıdır. Gebelikten önce yapılması gereken; kan sayımı, hormon, smear gibi bazı testler vardır ve folik asit desteğine mutlaka başlanmalıdır. Gebe kalındığında ise düzenli doktor takibine girilmelidir. Gebeliğin ilk haftalarında yani gebelik kesesi ve sonrasında bebek kalp atımı görülene kadar sık doktor kontrolü gerekebiliyor. Belli bir seyre oturduktan sonra ise, bu ikinci ayı buluyor, aylık kontrollere başlıyoruz. Her ay yapılması gereken bazı testler var, onları takip ediyoruz. Sekizinci ayı bitirip dokuzuncu aya girince yine kontroller sıklaşıyor. Doğum zamanı geldiğinde ise telefonum 24 saat açık olduğundan hastalarım bana her an ulaşabilir. Her hastanın sağlık durumuna ve isteğine bağlı olarak normal doğum, ağrısız doğum (epidural), sezaryan prosedürlerinden birini uyguluyoruz. Doğumdan sonra da kontrollerimiz oluyor. 

 

Sağlıklı olduğunu düşünen bir kadın hangi periyotlarda jinekoloğa gitmeli? 

 

Ne kadar sağlıklı olduğumuzu düşünsek de yıllık yapılan kadın doğum muayenesi önemlidir. Bazı problemlerin erken teşhisi bu muayeneler sayesinde mümkün oluyor. Smear testini (rahim ağzı kanseri tarama testi) yılda bir kere mutlaka her kadın yaptırmalıdır. Bunun dışında 40 yaş üstü bayanların mutlaka yıllık meme muayenesi yaptırmalarını öneriyorum.


 Son olarak söylemek istediğiniz bir şeyler var mı? 

 

Önceden beri benim idealim hastalarıma yeterli zamanı ayırarak en konforlu ve kaliteli hizmeti sunmaktı. Bunun için hastalarımın şikayetlerini dinleme ve tedavilerini planlama için mümkün olduğunca  muayene süresini uzun tutuyorum. Ayrıca mesleki güncel gelişmeleri takip edip uygulamak amacıyla kongre ve sempozyumlara katılmaktayım.

 

Herkes kendi mesleğini severek ve en iyi şekilde yapmaya çalışırsa ülkemiz ve toplumumuz daha ileri bir seviyeye gelir.


Muayene randevusu için 03122862687 arayabilirsiniz.