04. August 2017
ExEm köpük kit ile standart ultrason ve muayene ekipmanları kullanılarak yapılabilen ağrısız ve radyasyonsuz rahim filmidir. Hidroksietilseluloz ve gliserol içeren jel dolu şırınga, su dolu şırınga ile karıştırıldığında ultrasonda görüntü oluşturan köpük formu meydana gelir. Bu köpüklü sıvı bir katater yardımıyla rahim ağzından ağrısız bir şekilde verilir ve bu esnada ultrason ile inceleme yapılır.

19. November 2016
Günümüzde sezaryen ile doğum oranı bazı merkezlerde normal doğumun önüne geçmektedir. Bunun nedenleri arasında tıbbi endikasyonlar, hastanın özel tercihi, doktor yönlendirmesi ve eski sezaryenler sayılabilir. Toplumda normal doğumun özendirilmesi hakkında bilinçlendirme yapılması oldukça önemlidir. Bunun sonucunda şimdilerde "sezaryen sonrası vajinal doğum, SSVD" (Vaginal birth after cesarean, VBAC) sıkça denenir ve yapılır hale gelmiştir.

13. September 2016
Belçika’da Dr Dirk Wildemeersch tarafından geliştirilen GyneFix® hormonsuz ve yan etkilerden uzak bir spiraldir. Avrupa’da 20 yıldır kullanılan GyneFix yaklaşık 1 yıl önce Türkiye’ye getirilmiş ve yaygınlaşmaya başlamıştır.

07. September 2016
Standart bakırlı spiraller etkin bir doğum kontrolü sağlamalarına karşın bazı yan etkileri nedeniyle kullanımları kısıtlanmaktadır. Görülen yan etkiler arasında adet kanamasının artışı ve uzaması nispeten sık karşılaşılan durumlardır. Bu şikayetler spiralin çıkarılmasını gerektirecek düzeye bile erişebilir.

11. January 2016
Ankara Life Dergisi'nde yayınlanan söyleşim; Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1999 yılında mezun olan Güler Şahin, 2004 yılında uzmanlık eğitimini Kırıkkale Üniversitesi'nde tamamladı. Kadın doğum uzmanlığını aldıktan sonra özel hastanelerde çalışan Şahin, geçen yıl kendi muayenehanesini açtı. “Daha konforlu ve hoşlanarak işimi yapmak istediğim için kendi muayenehanemi açtım.” diyen Şahin, mesleğini her daim sevdiğini özellikle belirtiyor....


29. August 2015
Diyabet, bilindik adıyla şeker hastalığı, vücudumuzda pankreas bezi beta hücrelerinin salgıladığı insülin hormonunun, mutlak veya göreceli yokluğuna bağlı bir metabolik hastalıktır. İki tipi vardır; Tip 1 diyabette insülin yoktur ve tedavide yerine konulur. Nispeten genç yaşlarda ortaya çıkar ve genetik geçiş gözlenmez. Tip 2 diyabette ise anormal bir insülin sekresyonu ve vücuttaki hücrelerde insüline karşı bir direnç söz konusudur. İleri yaşlarda ortaya...

21. July 2015
Aylık adet kanamalarının sonlanması menopoz olarak adlandırılır. Kadınların yumurtalıkları embriyonal hayatta ilk olarak 6. haftada gelişir. Overlerdeki yumurta hücreleri (oosit) çoğalarak 20. haftada en yüksek sayıya, yani 6 milyona ulaşır.Bu sayı sonraki haftalarda atrezi (hücre kaybı) nedeniyle azalır ve kız bebekler doğumda 2 milyon civarı hücre ile doğarlar. Doğumdan sonra da hücre kaybı devam eder. Puberteye gelindiğinde artık 300 000 hücre kalmıştır....

11. February 2015
Dismenoreyi, Türkçe anlatımıyla adet sancısı, ağrılı adet görme olarak biliyoruz. Tıbbi olarak ise, mensturasyon döneminde, kişinin günlük hayatını etkileyecek düzeyde kasık ağrısı hissetmesidir. Ağrı kramp tarzındadır. Dismenoreye, bulantı, kusma, ishal, kabızlık, karın şişliği, baş ağrısı baş dönmesi gibi başka belirtiler de eşlik edebilir. Kasık ağrısının yanında bel ve bacaklara vuran ağrı da hisssedilebilir.

04. February 2015
Endometriozis üreme çağındaki kadınları etkileyen bir hastalıktır. Hastalığı anlamak için kadınların anatomik ve fizyolojik özelliklerinden bahsetmek gerekir. Rahim iç duvarını örten tabakaya endometriyum denir. Bu tabaka her ay adetle birlikte dökülerek yenilenir. Dökülen hücreler kan ile dışarı atılır. Böylece endometriyum incelir ve yeni başlayan ayın yumurtası gelişirken salgılanan estrojen ile endometriyum tekrar kalınlaşır.

Show more