Gebelik Takibi - Son 3 ay

Gebeliğin 37. haftasına kadar aylık takipler yeterli olacaktır. Bu haftadan sonra 40 hafta bitimine kadar haftalık takip, günaşımı halinde 2 günde bir takip gereklidir. 41 haftanın sonuna gelindiğinde hala doğum gerçekleşmemişse rahim ağzının (serviks) durumuna göre normal doğum indüksiyonu (suni sancı) veya sezaryen kararı alınabilir. 41 haftanın dolumundan sonra beklemek bazı riskleri de beraberinde getirdiği için sıklıkla tercih edilmez.



Kontrollerde bebeğin gelişimi ultrasonla takip edilir. Ayrıca 32 haftadan sonra NST (non stres test) ile bebek hareketleri ve kalp atımı değerlendirilebilir. NST hem bebeğin iyilik halini hem de rahimdeki kasılmaları tespit etmek amacıyla kullanılır. 28. haftadan önce doğru sonuç vermeyebilir. Sıklıkla son haftalarda, doğum sırasında ve günaşımı durumlarında oldukça faydalıdır.


Gebeliğin son aylarında aylık 2-2,5 kg alınması uygun olur. Dengeli ve sık beslenme önerilir. Rahimdeki büyümenin etkisiyle mide yanması ve reflu şikayetiyle sık karşılaşılır. Yine aynı sebepten nefes darlığı da baş gösterebilir. Yemeklerin acısız ve az yağlı olmasına dikkat edilmelidir. Yemekten sonra sırtüstü uzanılmamalı ve yatmaya 2 saat kala yeme kesilmelidir. Gece yüksek yastık kullanımı ve yan pozisyonda yatmak da faydalı olacaktır. Bu tedbirlerin yeterli olmadığı durumlarda kullanılan şurup ve tabletleri doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.


Son ayların yakınmalarından bir diğeri de bacak kramplarıdır. Krampların önüne geçmek için hafif yürüyüş, çok ayakta durmaktan kaçınma magnezyum ve sudan zengin beslenme önerilir. Ayakların dinlenirken yukarı kaldırılması da hem kramp hem son haftalardaki ödemden koruyucudur. Ödem sadece bacaklarda ve gün sonunda oluyorsa normal kabul edilir. Ellerde ve yüzde ödem olması gebelik zehirlenmesinin belirtisi olabilir. Şüphe duyulduğunda tansiyon ölçümü ve idrar tahlili yapılmalıdır.

 

Üçüncü trimesterde karşınıza çıkabilen diğer problemler hemoroid ve varisdir. Gebelik kabızlığa yatkınlık oluşturur. Bu da hemoroidi tetikleyebilir. Ayrıca rahmin ana toplar damarlar üzerine olan basısı bacaklardaki varislere ve yine hemoroide neden olabilir. Zaten varisiniz varsa, gebeliğe uygun varis çorabı kullanımı varislerin ilerlemesini önleyebilir. Hemoroidden korunmak için ise posalı yiyecekler tüketilmeli, bol su içmeli, tuvalet ihtiyacı ertelenmeden günlük giderilmelidir.


Kan uyuşmazlığı durumunda, özellikle ilk gebeliklerde, 28. hafta bitiminde  RhoGAM® iğnesi yapılması düşünülebilir. Sonraki gebeliklerin Rh immünizasyonundan korunması için önerilen bir yöntemdir. Ancak şart değildir.

 

Normal doğum planlanan gebelerde 32-34 hafta döneminde B grubu streptokok tespiti için vajinal kültür alınması uygun olacaktır. Bu, doğum esnasında bebeğe bulaşarak yenidoğan sepsisi yapan bir mikroorganizmadır. Kültürde tespit edildiği takdirde tedavi edilir ve doğum sırasında antibiyotik verilerek profilaksi sağlanır. 

 

Doğuma kadar demir desteğine devam edilmelidir. Balık tüketmeyen gebelere omega önerilebilir. Beslenme yetersizliğinde kombine vitamin preparatları ve özellikle D vitamini faydalı olacaktır. Pek çok gebede karşımıza çıkan karın cildi çatlaklarından korunmak için kakao veya badem yağı kullanılabilir. Bu durum için özel üretilmiş krem ve losyonlar da mevcuttur.