Gebelik Takibi - İkinci 3 ay

Gebeliğin ikinci trimesterinde, rahim pelvik kemiklerin üzerinden hissedilecek kadar büyümüş olur. Bu dönemde özel bir sorunla karşılaşılmazsa aylık kontroller yeterli olacaktır. Her kontrolde kilo takibi, kan basıncı ölçümü, karın büyümesinin elle kontrolü ve ultrason ile bebeğin gelişiminin değerlendirmesini yapıyoruz.





İlk trimester sonunda yapılan ikili tarama gibi 16. hafta bitiminden itibaren yapılabilen üçlü ve dörtlü testler vardır. Bunlar aynı gün yapılan ultrason ölçümüyle, anne kanında bakılan bazı değerlerin bir bilgisayar programında istatistiki olarak değerlendirilmesini içerir. Her üç test de risk analizidir, bize ihtimaller verir, kesin sonuç değildir. Bu testlerin yapılış amacı anne karnında saptanabilen bazı genetik kromozomal sorunları ve nöral tüp defektini tespit etmektir. Sonuçlar yüksek riskli grupta çıktığı takdirde gebeye amniyosentez (bebeğin kesesinden su alınması) veya anne kanında fetal hücre aranılan prenatest® vb. önerilir. Analizlerin sonunda bebeğinizde taranılan down sendromu (trizomi 21) gibi hastalıkların kesin olarak teşhis edilmesi mümkün olur. Tüm bu prenatal testlerin yapılması tamamıyla çiftlerin arzusuna bağlıdır.


İkinci trimester itibarıyla bulantılar yavaş yavaş ortadan kalkar ve iştah açılır. Gebelikte dengeli beslenmeniz çok önemlidir. Her besin grubundan gerekli miktarlarda tüketilmelidir. Bu dönemden itibaren günlük 1 yumurta, 3 porsiyon süt ürünü (örneğin 1 bardak süt, 1 kase yoğurt, 1 dilim beyaz peynir), 1 porsiyon et ürünü (kırmızı et, beyaz et, balık) yenilmelidir. Et ürünlerinin yerine haftada 3 kez baklagiller ( nohut, kuru fasulye, mercimek) koyabilirsiniz. Balık omega-3 kaynağı olarak oldukça önemlidir, haftada 1-2 kez alınması tavsiye edilir. Kuruyemişlerden ceviz, fındık ve badem faydalı yağ asitleri, omega ve vitaminler yönünden zengindir. Mevsimine uygun yeşil sebzeler çiğ ve pişmiş olarak kullanılabilir. Diyabetik bir sorun yoksa 3-4 porsiyon meyve de diyete eklenebilir. Şeker ve unlu gıdalardan mümkün olduğu kadar uzak durulması iyi olur. Kepek veya tam buğday ekmeği günlük 3-4 ince dilim tüketilebilir. Yaz aylarında daha fazla olmak kaydıyla 1,5-3 litre arası su içilmelidir. Bu dönem süresince kilonuzda aylık 1,5-2 kg kadar artış beklenir.


Gebeliğin 20-22. haftasında istisnasız tüm gebelere ayrıntılı ultrason (2. basamak) yapılması uygun olur. Bu testin amacı bebekteki anatomik sorunları saptayarak takipte ve doğum esnasında gerekli tedbirleri alabilmektir.

Gebenin yakınmaları doğrultusunda kontrollerde idrar tahlil ve kültürü istenir ve olası bir idrar yolu enfeksiyonu mutlaka tedavi edilir.


İkinci 3 ayın sonuna doğru 24-28. haftada yapılması önerilen diğer bir tarama da şeker yüklemesidir. Şeker taramasının önemi iri bebek ve zor doğumun öngörülebilmesi ve tedbir alınmasıdır.


20-24. hafta döneminde aile sağlığı merkezlerine başvurarak tetanoz aşısının yapılmasını tavsiye ediyoruz. Bu aşı, annedeki immün yanıtı yenileyerek bebeğe geçen koruyucu antikorları artırmaktadır ve bebeği yenidoğan tetanozundan korumaktadır.


İkinci trimesterde kan sayımı sonucu normal bile olsa artık demir desteğine başlanmalıdır. Zira hemoglobin düzeyi yeterli olsa dahi bebeğin büyüdükçe artan ihtiyacı demir depolarını tüketeceğinden, doğum esnasındaki kayıpları da düşünecek olursak, lohusalık dönemindeki anemiyi engellemenin en iyi yolu budur. Yine bu dönemde özellikle kış aylarında D vitamini takviyesi önerilmektedir.


Daha önce doğum yapmış bayanlarda 2 hafta daha erken olabileceği gibi, genelde bebek hareketlerini 20 hafta bitiminde hissetmeye başlarsınız.Bu sayede bebeğin varlığı ve sağlığı açısından kendi kendinizi takip edebilirsiniz. Bebek hareketleri bebeğin sağlık durumunu göstermesi açısından özellikle son haftalarda çok önemlidir.