Diğer infertilite tedavilerinden sonuç alamamış çiftlerde tüp bebek tedavisi (In Vitro Fertilizasyon - IVF) kararı alınabilir.
Ayrıca ilk basamak tedavilerin uygulanamayacağı, sperm sayısının çok düşük olduğu, kadının tüplerinin tıkalı olduğu, ileri kadın yaşı , düşük over rezervi gibi durumlarda doğruca tüp bebek aşamasına geçilebilir. Bunların dışında genetik geçişli ailesel hastalıklardan korunmak için, embriyo seçimi (Preimpantation Genetic Diagnosis - PGD) amacıyla da IVF önerilebilir.
Tüp bebek tedavisine başlamak için adetin 2. veya 3. günü doktorunuza başvurunuz ve yanınızda eşinizin ve sizin daha önce yapılmış testlerinizi de götürünüz. Tedavide yumurta geliştirici iğneler kullanılır. Bu iğnelerin büyük kısmı kendi kendinize uygulayabileceğiniz şekilde üretilmiştir. Tedavi aldığınız sürece sık aralıklarla ultrason takibi yapılır ve kanda estradiol hormonu bakılır. Bu değerlendirmeler ilaç dozunu ve süresini etkiler. Ortalama 8-10 günlük bir tedaviden sonra yumurtalar istenilen çapa ulaşır ve çatlatma iğnesi verilerek yumurtlamaya hazır hale getirilir. Olgunlaşan yumurtaların toplanacağı saat çatlatma iğnesinin saatine bağımlıdır. O nedenle iğneyi söylenen saatte yapmanız çok önemlidir.
Yumurta toplama işlemi (Oocyt Pick-Up - OPU) genelde hafif bir anestezi altında 15-20 dakika süren bir prosedürdür. Anestezi alınacağı için 8 saat öncesinden aç ve su içmemiş olarak başvurulması gereklidir. Sizin yumurtalarınızın toplandığı zaman diliminde eşinizin de sperm vermesi gerekecektir.
Toplanan yumurtalar embriyologlar tarafından değerlendirilir. Eşinizin spermleri de mikroskop altında değerlendirilerek seçilir. Ardından mikro enjeksiyon (Intra Cytoplasmic Sperm Injection - ICSI) denilen yöntemle yumurta hücresinin içine enjekte edilir. Döllenme işlemi spermlerin yumurta etrafına bırakılmasıyla kendiliğinden de sağlanabilir. Ancak başarı şansının yüksek olması nedeniyle günümüzde ICSI tercih edilmektedir. Döllenen yumurtalar 3-5 gün süreyle özel besiyeri içinde ve özel aletler içinde korunarak gözlemlenir. Gelişen embriyolardan en kaliteli bir veya iki tanesi, 3. veya 5. gün içinde kadının rahmine transfer edilir. Transfer işlemi ağrısız bir işlemdir. Anestezi gerektirmez. Ancak işlem esnasında pelvik ultrason kullanılacağından bir miktar idrar sıkışıklığı gereklidir. Transferden sonra 2 saat kadar merkezde dinlenmeniz sonrasında 3 gün kadar evde dinlenmeniz önerilir. Cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.
OPU ve embriyo transferi sonrası gereken belirli ilaçların kullanımı doktorunuz tarafınızdan anlatılacaktır.
Gebelik testinin yapılacağı gün de belirtilecektir.