Hamile kalmaya karar verdiğinizde sağlıklı bir gebelik ve doğum için doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Hamilelik öncesi yapılacak muayene ile, gebelikte karşılaşılması muhtemel jinekolojik sorunlar önceden çözülerek gebeliği komplike etmeleri önlenecektir. Ayrıca genel sağlık durumunuz ve gebelikte geçirilmesi sakıncalı bazı bulaşıcı hastalıklar açısından tedbir almanız için, örneğin aşı yaptırmak gibi, size fırsat sağlayacaktır.
Hamilelik düşünen bayanlarda, yapılan muayene sonrası smear testiyle birlikte, TORCH grubu (gebelikte bebeğe bulaşan mikrobik hastalık grubu), VDRL, hepatit testleri yanı sıra hemogram ve troid hormon düzeyleri bakılır. Hastanın kişisel özelliklerine bağlı olarak vitamin B12 ve vitamin D3 seviyelerine bakılır. Gerekli görülen takviyeler başlanır. Yine kişinin geçirdiği önceki gebelik, doğum, düşük öyküleri dikkate alınarak yapılması gereken genetik test olup olmadığına karar verilir.
Bütün bu değerlendirmelerin ardından dünya sağlık örgütünün önerisi doğrultusunda günlük 400-800 mikrogram folik asit desteğine başlanır. Folik asit B grubu bir vitamindir. Hücre bölünmesinin fazla olduğu gebelik gibi durumlarda vücudun folik asit ihtiyacı artacaktır. Gebelikte ve öncesinde yeterli folik asit alınımının bebekte merkezi sinir sistemi anomalisi riskini neredeyse yarı yarıya azalttığı bilinmektedir. Bu anomaliler nöral tüp defektinin en hafif formu olan spina bifidadan en ileri form olan anensefaliye kadar değişik düzeydeki hastalıklardır. Nöral tüp defektinin yanısıra bazı kalp anomalileri, yarık damak gibi sorunların da folik asit eksikliğinden kaynaklandığı ileri sürülmektedir. Folik asitten yeterli faydayı elde edebilmek için gebelikten en az bir ay önce başlanmış olması önemlidir.